Vytisknout

PÖRKÖLT

  • 800 g hovězího předního a kližky, nakrájet na kostky 3 cm, osolit, opepřit
  • 400 g cibule, drobně nakrájet
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 zelená paprika, nakrájet na kostičky
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 dcl červeného vína
  • ½ l hovězí vývar
  • kyselá smetana
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit, až téměř zhnědne.
2. Přidat mletou sladkou a pálivou papriku, míchat, přidat maso, míchat, až maso pustí šťávu.
3. Přidat česnek, když zavoní, přidat víno, zredukovat.
4. Přidat rajčata, zelenou papriku, téměř vydusit šťávu, přidávat vývar, dusit, až maso změkne.
5. Přidat majoránku, provařit 5 minut.
Příloha: csipetke [čipetke], kysaná smetana .
Víno: Svatovavřinecké.
 
Csipetke

  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • 1 lžička vody

Udělat těsto, natrhat na menší kousky, vkládat do osolené vařící vody, 1 minutu vařit, vložit do pörköltu.


Gulyás, pörkölt, tokány, paprikáš mají své kořeny v maďarské kuchyni. Níže jsou uvedeny rozdíly mezi nimi.

Gulyás [gujáš]
Základní položky: cibule, česnek hovězí přední, kousky 2 x 2 cm, brambory, rajčata, zelená paprika, kvalitní červená mletá paprika, kmín. Je to vlastně to, čemu říkáme gulášová polévka. Maso se spíše vaří, než dusí, jako v guláši. Vložka tvoří oloupané brambory nakrájené 1 x 1 cm, které jsou vařeny přímo v pokrmu a ne samostatně, jak se vložky mají vařit.

Pörkölt
Základní položky: cibule, zelená paprika, hovězí přední, kousky 3 x 3 cm, brambory, rajský protlak, kvalitní červená mletá paprika. Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, drůbež, tj. i kachna nebo husa. Je to náš guláš zelenou paprikou
a brambory. Příloha csipetke, noky z jednoduchého těsta: hladká mouka, vejce.

Tokány [tokáň]
Základní položky: cibule, zelená paprika, oboje méně než u pörköltu, hovězí přední, krájené na podélné, ploché kousky 3 x 0,5 cm, maďarská klobása, nebo špek, kvalitní červená mletá paprika, která je někdy nahrazena černým pepřem.
Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, kachna, husa

Ještě je třeba zmínit termín „paprikáš“. Takto jsou označena všechna jídla, která obsahují mletou červenou papriku, a omáčka obsahuje smetanu. Používaná masa: drůbež, telecí, jehněčí, ryby.