Vytisknout

MAĎARSKÝ KLASICKÝ GULÁŠ

Klasický maďarský guláš připomíná naši gulášovou polévku. (gulyás [gujáš]- pastevec)

  • 600 g hovězího předního, nakrájet na kostky 2 cm, osolit, opepřit
  • 3 lžíce sádla
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 pastiňák, drobně nakrájet
  • 1 stonek celeru, drobně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 2 brambory, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 1 lžíce mleté sladké papriky, nejlépe maďarské, kvalita csemege
  • ½  lžičky kmínu
  • 1 bobkový list    
  • pepř
  • sůl

1. V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, přidat cibuli, osmažit, až téměř zhnědne.
2. Přidat papriku, promíchat, krátce smažit, stále míchat, aby se paprika nepřipálila, přidat 2 lžíce vývaru.
3. Přidat maso, osmažit, až trochu zhnědne, stále míchat.
4. Přidat česnek, kmín, pepř, bobkový list, vývar, aby maso bylo ze ¾ ponořené, hrnec uzavřít, dusit 25 minut.
5. Hrnec otevřít, přidat brambory, mrkev, pastiňák, celer, zbytek vývaru, dusit až jsou brambory téměř měkké.
6. Přidat rajčata, zelenou papriku, dusit 10 minut.
Maďarský guláš se jí s chlebem.


Gulyás, pörkölt, tokány, paprikáš mají své kořeny v maďarské kuchyni. Níže jsou uvedeny rozdíly mezi nimi.

Gulyás [gujáš]
Základní položky: cibule, česnek hovězí přední, kousky 2 x 2 cm, brambory, rajčata, zelená paprika, kvalitní červená mletá paprika, kmín. Je to vlastně to, čemu říkáme gulášová polévka. Maso se spíše vaří, než dusí, jako v guláši. Vložka tvoří oloupané brambory nakrájené 1 x 1 cm, které jsou vařeny přímo v pokrmu a ne samostatně, jak se vložky mají vařit.

Pörkölt
Základní položky: cibule, zelená paprika, hovězí přední, kousky 3 x 3 cm, brambory, rajský protlak, kvalitní červená mletá paprika. Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, drůbež, tj. i kachna nebo husa. Je to náš guláš se zelenou paprikou a brambory. Příloha csipetke, noky z jednoduchého těsta: hladká mouka, vejce.

Tokány [tokáň]
Základní položky: cibule, zelená paprika, oboje méně než u pörköltu, hovězí přední, krájené na podélné, ploché kousky
3 x 0,5 cm, maďarská klobása, nebo špek, kvalitní červená mletá paprika, která je někdy nahrazena černým pepřem.
Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, kachna, husa

Ještě je třeba zmínit termín „paprikáš“. Takto jsou označena všechna jídla, která obsahují mletou červenou papriku, a omáčka obsahuje smetanu. Používaná masa: drůbež, telecí, jehněčí, ryby.