Vytisknout

GULÁŠ OD BEROUNKY

  • 4 podkovy kapra, osolit, opepřit, osmažit na másle
  • 600 g hovězí kližky, nebo krku, nakrájet na kostky 2,5 cm, osolit, opepřit
  • 3 lžíce sádla
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 3 cibule drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžičky majoránky
  • ½  lžičky mletého kmínu
  • pepř
  • sůl

1. V menším kastrolu opražit mouku, přidat lžíci sádla, udělat jíšku, zředit vývarem, míchat, provařit 45 minut.
2. V kastrole rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, až téměř zhnědne.
3. Přidat maso, osmažit až pustí šťávu, šťávu téměř vydusit.
4. Přidat papriku, promíchávat, přidat česnek, rajčata, kmín, podlít.
5. Přidat jíšku, dusit, podlévat vývarem.
6. Když je maso měkké, přidat majoránku, provařit 3 minuty.

Prezentace: vedle porce guláše položit osmaženou porci kapra, guláš i kapra posypat drobně krájenou zelenou petrželí, tenkými kolečky feferonek.
Příloha: chleba, vařené brambory, opečené brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.