Vytisknout

FILET MIGNON S HOUBAMI

(hovězí svíčková, steak tvoří plátek 2,5 – 3 cm vysoký, odříznutý ze 1/3 svíčkové na straně palce)

8 filetů, vysoké 3 cm
8 plátky anglické slaniny bez kůže
400 g menších hlaviček žampiónů, oloupat
1 lžíce másla
2 lžíce rostlinného oleje na smažení (ne olivový)
1 lžíce másla
0,5 dcl brandy
1 dcl smetany na šlehání
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Každý plátek svíčkové obalit plátkem slaniny, upevnit nití, maso opepřit, osolit, potřít 1 lžící oleje.
Na pánvi s držadlem, kterou lze vložit do trouby, rozehřát 1 lžící oleje, maso zprudka osmažit z obou stran.
Nezakrytou pánev s masem vložit do trouby rozehřáté na 200°C, péct 15 minut.
Mezitím připravit houby.
Rozehřát pánev, přidat houby, nechat bez míchání ½ minuty, přidat máslo, pepř, sůl, smažit 4 minuty, míchat, dát stranou.
Hotové maso vyndat z trouby, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Na pánev nalít brandy, nechat odvařit alkohol, přidat osmažené houby, smetanu, provařit, vmíchat zelenou petržel
Příloha: tymiánové brambory.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.