Vytisknout

HOVĚZÍ STROGANOFF

1 kg hovězího krku nebo masa z oháňky
(na přípravu minutky musí být svíčková, ale to již není ten pravý a chuťově výjimečný stroganoff)
1,5 dcl bílého vína
3 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
2 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
16 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce mouky, krátce opražit
1 lžíce worcesterské omáčky
1 1 lžička plnotučné hořčice
4 dcl ml hovězího vývaru
150 ml kysané smetany
pepř
sůl

Rozehřát pánev, přidat žampióny, ½ minuty smažit, nemíchat, přidat ½ lžíce másla, pepř, sůl, smažit 2 minuty, dát stranou.
Maso nakrájet na hranolky 4 x 1,5 cm, opepřit osolit.
V kastrolu silně rozehřát olej, přidat po částech maso a při vysoké teplotě osmažit, až zhnědne, míchat, osmažené kousky dávat na talíř.
Snížit teplotu, do pánve přidat ½ lžíce másla, cibuli, smažit, až cibule mírně zhnědne.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mouku, promíchat.
Přidat bílé víno, víno, zredukovat, přidat vývar, promíchat, vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, přidat hořčici, worcesterskou omáčku, promíchat.
Dusit hodinu při nízké teplotě, tekutina musí jen probublávat, občas promíchat, podle potřeby doplnit další vývar.
Po 50 minutách přidat houby, promíchat.
Když je maso měkké, přidat kysanou smetanu, promíchat, provařit, odstavit z plotny, vmíchat zbytek másla.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: široké nudle, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.