Vytisknout

STEAK ZE SVÍČKOVÉ základní postup

(filet mignon - hovězí svíčková, steak tvoří plátek 2,5 – 3 cm vysoký, odříznutý ze 1/3 svíčkové na straně palce)

4 filet mignon
2 dcl červeného vína (Merlot)
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce másla
pepř
sůl

Maso musí mít teplotu nejméně 15°C, potřít olejem, opepřit solit.
Skutečně předhřát troubu na 260°C.
Do trouby vložit kovou pánev, aby se prohřála na 260°C a pak pánev položit na rozpálenou plotýnku.
Ihned na pánev položit maso, nechat ležet 1,5 minuty, s masem nepohybovat.
Maso obrátit, nechat ležet 1,5 minuty, s masem opět nepohybovat.
Pánev s masem vložit do trouby na 3 až 5 minut, podle požadovaného stupně tepelného zpracování.
Maso vyndat z pánve, položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 7 minut.
Pánev položit na sporák se střední teplotou, přidat víno, přivést k varu, ve víně rozpustit usazeniny, víno zredukovat na polovinu.
Pánev sundat z plotny, přidat šťávu, kterou maso pustilo, vmíchat máslo.
Před podáváním maso přelít šťávou.
Příloha: tymiánové brambory
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

Pro přesné tepelné zpracování je nejvhodnější použít teploměr.
Rare 52°C
Medium Rare 54°C
Medium 60°C
Medium Well 65°C
Well done 70°C