Vytisknout

ROŠTĚNKY DUŠENÉ V DOCHUCENÉM VÍNĚ

4 roštěnky z vysokého roštěnce
4 dcl masového vývaru
hladká mouka na obalení masa
2 lžíce sádla
1 cibule, přepůlit, nakrájet na proužky
pepř
sůl

Roštěnky na krajích naříznout, aby se nekroutily, opepřit, osolit, obalit v mouce.
V kastrolu rozehřát 1 lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat roštěnky, osmažit z obou stran, na každé straně 2 minuty.
Podlít ochuceným vínem, polovinou vývaru, dusit, až roštěnky změknou, případně podlévat vývarem.
Prezentace: do středu talíře dát porci bramborové kaše s cizrnou, přes část kaše položit roštěnku, maso přelít omáčkou.
Víno: Modrý Portugal.

Ochucené víno
3 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
1 lžíce medu
4 zrnka jalovce, rozmačkat
5 zrnek černého pepře
3 zrnka nového koření
¼ lžičky tymiánu
Všechny suroviny dát do menšího kastrolu, zredukovat o ¼.

Bramborová kaše s cizrnou
8 brambor, oškrábat, nakrájet, uvařit v osolené vodě
200 g vařené cizrny
½ dcl teplého masového vývaru
1 lžíce másla
pepř
sůl
Suroviny dát do hrnce, rozmixovat, dochutit pepřem, solí.