Vytisknout

DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO NA ZELENINĚ

1 kg hovězího zadního
100 g špeku nakrájet na klínky
1 lžíce sádla
0,8 l hovězího vývaru
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 mrkev, nakrájet na kolečka
1 petržel, nakrájet na kolečka
1 celeru, nakrájet na plátky
2 cibule, drobně nakrájet
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl

Připravit jíšku: mouku krátce opražit v kastrolu, přidat máslo, smažit 1 minutu, přidat polovinu vývaru, opepřit, osolit, vařit 35 minut, míchat.
Maso opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, maso osmažit ze všech stran, dát stranou.
V kastrole rozehřát zbytek sádla, přidat kořenovou zeleninu, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, přidat nové koření, celý pepř, bobkové listy, podlít horkým vývarem, dusit, až je maso měkké, podlévat.
Maso dát na prohřátý talíř, přikrýt vývarem.
Na zeleninu nalít provařenou jíšku, promíchat, krátce provařit, případně zředit vývarem.
Scedit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Víno: André.