Vytisknout

GULYÁS, PÖRKÖLT, TOKÁNY, "PAPRIKÁŠ" - ROZDÍLY

Gulyás, pörkölt, tokány, paprikáš mají své kořeny v maďarské kuchyni. Níže jsou uvedeny rozdíly mezi nimi.

GULYÁS [gujáš]
Základní suroviny
Hovězí přední, kousky 2 x 2 cm, cibule, zelená paprika, česnek, brambory, kvalitní červená mletá paprika, kmín.
Je to vlastně to, čemu říkáme gulášová polévka. Maso se spíše vaří, než dusí. Vložku tvoří oloupané brambory nakrájené 1 x 1 cm, které jsou vařeny přímo v pokrmu a ne samostatně, jak se vložky správně mají vařit.

PÖRKÖLT
Základní suroviny
Hovězí přední, kousky 3 x 3 cm, cibule, zelená paprika, rajčata, brambory, kvalitní červená mletá paprika.
Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, drůbež, tj. i kachna nebo husa
Maso se dusí. Je to náš guláš, ale se zelenou paprikou a brambory.
Příloha csipetke [čipetke], noky z jednoduchého těsta: hladká mouka, vejce, voda.

TOKÁNY [tokáň]
Základní suroviny
Hovězí přední, uzený špek, cibule, zelená paprika, rajčata, krájené na podélné, ploché kousky 3 x 0,5 cm, kvalitní červená mletá paprika.
Další používaná masa: vepřové, skopové, zvěřina, kachna, husa

Ještě je třeba zmínit termín „paprikáš“.
Takto jsou označena všechna jídla, která obsahují mletou červenou papriku, a omáčka obsahuje smetanu.
Používaná masa: drůbež, telecí, jehněčí, ryby.