Vytisknout

SMAŽENÉ ŘÍZKY Z VYSOKÉHO ROŠTĚNCE

  • 4 x 250g vysokého roštěnce, vysoké 3 – 4 cm
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 1 lžíce kvalitního protlaku
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 5 cl vodky
  • 3 dcl hovězího vývaru (masox)
  • 2 šalotky, drobně nakrájet
  • ½  stonku celerové natě i s řapíkem, drobně nakrájet
  • ½ lžíce másla do omáčky
  • ½ lžíce másla na potření alobalu
  • 2 lžíce sádla na smažení
  • ½ lžičky estragonu
  • pepř
  • sůl
  • Naložení roštěnce
  • 1 citrón
  • 2 lžíce másla
  • pepř
  • šalvěj
  • 1 menší cibule drobně nakrájet
  • 1 bílý jogurt
  • 1 dcl hovězího vývaru (masox)

Příprava roštěnce

  • Roštěnec pokapat citrónem, opepřit, potřít rozpuštěným máslem, opepřit, posypat šalvějí.
  • Dát do nízkého kastrolu, posypat cibulí, zakrýt jogurtem. Maso nesmí vyčnívat
  • Dát na 3 dny do ledničky.

1. Maso zcela očistit od jogurtu, osolit, osmažit na 1 lžíci sádla, z každé strany 5 minut. Výpek slít do misky.
2. Alobal potřít změklým máslem, posypat pepřem, solí, vložit do pekáče, přidat 0,5 dcl vývaru.
3. Na pekáč naskládat maso, posypat estragonem, přiklopit, dát do trouby rozehřáté na 180°. Péct 10 minut.
2. Na rozpálené pánvi rozpustit 1 lžíci sádla, přidat šalotku, osmažit, nalít ½ vodky, pozor vzplane.
3. Když plamen uhasne, přidat druhý díl vodky, promíchat s výpekem.
4. Přidat celerovou nať, rajčata, protlak, vývar, worcesterskou omáčku, pepř, sůl.
5. Zredukovat o 1/3. Odstavit z ohně, vmíchat máslo.
Příloha:
ratatouille
šťouchané brambory
tymiánové brambory
smažené bramborové plátky s provensálským kořením sypané strouhaným balkánským sýrem
Víno: Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal.