Vytisknout

BAVORSKÁ PEČENĚ

1 kg květový šál (spodní část kýty – hovězí zadní)
8 středních hřibů, očistit, nakrájet na plátky
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
proužek citrónové kůry
šťáva ze ¼ citrónu
½ dcl červeného dezertního vína
1 lžíce hladké mouky
1 lžička kmínu
pepř
sůl

V mase vytvořit kapsu, naplnit nádivkou, maso převázat, osolit, opepřit.
V pekáči na plotně rozpustit sádlo, přidat drobně krájený špek, přidat cibuli, celer smažit 4 minuty.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř, nové koření, citrónovou kůru.
Maso otočit řezem nahoru, podlít vývarem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny, občas podlévat horkým vývarem a přelévat výpekem, v polovině doby pečení maso obrátit.
Upečené maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, omáčku dát do omáčníku.
Do hotové omáčky vmíchat víno a citrónovou šťávu.

Nádivka:
3 dkg špeku
10 dkg šunky
½ cibule, drobně nastrouhat
1 kyselá okurka, drobně nakrájet
2 lžičky kaparů, drobně nakrájet
1 větší hřib, nebo 5 žampiónů (žampióny oloupat)
1 vejce, uvařit, drobně nakrájet
1 sardelka, rozetřít
½ lžičky papriky
1 lžíce zelené papriky, drobně nakrájet
Položky nádivky vložit do misky, dobře promíchat.
Příloha: kynutý knedlík, bramborový knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Modrý portugal.