Vytisknout

CHILLI CON CARNE

  • 0,5 kg bílých fazolí
  • 1 kg rajčat, oloupat, nakrájet, rozmixovat
  • 0,8 kg hovězího zadního, nakrájet na kostky 2 cm
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 5 dkg špeku (ne víc)
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 2 x ¼  mrkve, drobně nakrájet
  • 2 x ½ petržele, drobně nakrájet
  • 2 x kus celere, drobně nakrájet
  • 2 malé sušené chilli papričky nebo ½  lžičky mletého chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička cuminu (lze vynechat)
  • 1 lžička cukru (1 lžíce medu)
  • 10 g hořké čokolády, nastrouhat
  • 6 stroužků česneku, nakrájet na plátky
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
  • tymián
  • provensálské koření
  • bobkový list
  • celý pepř
  • pepř
  • sůl
  • koriandr, drobně nakrájet, nebo zelená petržel
  • kysanou hustou smetanu, na ozdobu, (nemusí být)
  • 1 čerstvou chilli papričku, nakrájet na tenká kolečka, na ozdobu

1. Fazole přebrat, namočit, uvařit, scedit
2. V tlakovém hrnci rozehřát 2 lžíce másla, špek, přidat jednu sadu nakrájené kořenové zeleniny, osmažit.
3. Přidat 2 nakrájené cibule, osmažit, přidat 3 stroužky nakrájeného česneku, krátce osmažit.
4. Přidat maso, prudce osmažit, volně přikryté krátce podusit ve vlastní šťávě, podlít 1 dcl vína, zredukovat.
5. Podlít vývarem, přidat, tymián, bobkový list, celý pepř, 1 chilli papričku.
6. Tlakový hrnec uzavřít, dusit 25 minut. (V běžném hrnci dusit 1,5 hodiny.)
7. V kastrolu rozehřát 2 lžíce másla, přidat zbylou kořenovou zeleninu, 1 nakrájenou cibuli, osmažit.
8. Přidat cukr, česnek, tymián, chilli papričku, nakrájená rajčata, provensálské koření, 1 dcl vína, dusit 20 minut.
9. Přidat pepř, sůl, čokoládu.
10. Do kastrolu s rajčaty přidat fazole, maso se šťávou, promíchat, provařit, dochutit pepřem, solí.
Víno: Svatovavřinecké.