Vytisknout

RYBA S VINNOU OMÁČKOU A ZELENINOU (losos, pstruh, krevety, tolstolobik)

  • 600 g ryby
  • 1 lžíce másla
  • 0,5 dcl rybího vývaru

1. Řízky ryby (lososa krájet s kůží).
2. Smažit na másle na pánvi kůží dolů 1 minutu, pak řízky krátce osmažit ze všech stran.
3. Položit na pekáč kůží dolů, podlít rybím vývarem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péci 8 minut.
4. Po vyjmutí z trouby osolit, mírně přelít olivovým olejem.

Vinná omáčka

  • 100 g šalotky, drobně nakrájet
  • 2 dcl bílého vína
  • 0,5 dcl citrónové šťávy
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • špetka tymiánu
  • 3 dcl rybího vývaru
  • 1 dcl smetany ke šlehání
  • 1 lžička másla

1. Do kastrolu dát cibuli, koření, víno, citrónovou šťávu.
2. Redukovat téměř dosucha.
3. Přidat rybí vývar, přivést k varu, přidat smetanu, promíchat, přidat máslo, promíchat, zastavit přívod tepla.

Zelenina

  • květák
  • brokolice
  • malé mrkve
  • 1 lžíce másla

Vložit do vařící osolené vody, povařit, prudce zchladit.
Příloha: těstoviny, pečená bramborová kaše.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.