Vytisknout

JAMBALAYA S KREVETAMI

  • 8 velkých krevet
  • 110 g čabajky, drobně nakrájet
  • ½ kostky zeleninový bujon
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 střední cibule, nakrájet na oplátky silné 1 cm
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 2 výhonky celere, nakrájet na 1 cm kousky
  • 1 chilli paprička, drobně nakrájet¨
  • 1 žlutá paprika, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 175 ml rýže
  • 1 lžička tabasca
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 střední vařené brambory, nakrájet na kostičky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce petržele na ozdobu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Vložka na vaření krevet:
celer, mrkev, drobně nakrájet, cibule, nakrájet na čtvrtky, celerová nať, 4 stroužky česneku, nové koření, celý pepř, sůl 

1. Syrové krevety hodit na 3 minuty do vařící vody s vložkou a se zeleninovým bujónem.
2. Krevety vyndat, oloupat, nechat ocas, nožem vyndat tmavou žílu a dát zpět do vývaru a pomalu vařit 5 minut. Krevety
    vyndat a vývar schovat.
3. V hluboké pánvi bez tuku osmažit čabajku, dát stranou.
4. Do pánve dát olivový olej a máslo, přidat papriku, celerovou nať, chilli papričku, čabajku, česnek a opéci, přidat rajčata,
    oregáno, bobkový list a nechat rajčata rozvařit.
5. Přisypat rýži, krátce osmažit, nalít víno, až se skoro vyvaří, dolévat postupně vývar z krevet, přisypat brambory.
6. Nahoru naskládat krevety, posypat petrželí.