Vytisknout

JAMBALAYA S KUŘETEM A KREVETAMI

  • 0,5 kg středních krevet
  • 0,5 kuřecího masa, nakrájet na kostičky 1 cm
  • pikantní klobása (čabajka), drobně nakrájet
  • 1 lžíce creole na ochucení
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 hrnky cibule, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, drobně nakrájet
  • ½  hrnku celeru, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 6 rajčat bez slupky, drobně nakrájet
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce pálivé omáčky
  • ¾ hrnku rýže
  • 5 hrnků kuřecího vývaru
  • ½  lžíce papriky
  • ½ lžičky tymiánu
  • sůl
  • bílý pepř
  • 2½ hrnku rýže

1. Ve velkém hrnci smíchat krevety, kuřecí maso a creole.
2. Na olivovém oleji smažit 3 minuty cibuli, pepř a celer, pak přidat česnek, rajčata, bobkový list, worcestrovou a pálivou omáčku, vmíchat rýži a přidávat vývar a pomalu vařit 15 minut odkryté, jako rizoto.
3.  Přidat kuřecí maso, klobásu a přikrýt a dusit dalších 7 minut, podle potřeby dolévat vývar.
4. Přidat krevety dusit dalších 5 minut, osolit, opepřit, podle potřeby dolévat vývar.

Creole

  • 2½ lžičky papriky
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce bílého pepře
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 lžíce sušeného tymiánu

Promíchat.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Neuburgské, pozdní sběr.