Vytisknout

HUMROVÝ (KREVETOVÝ) KOKTEJL

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 citron, nakrájet na čtvrtky
  • 4 velké červené papriky
  • 500 g krevet nebo humra
  • 1 ledový salát drobně natrhat
  • 12 lžic koktejlové omáčky
  • 8 lžic Rouille omáčky
  • pepř
  • sůl

1. Polít papriky olivovým olejem a dát do vyhřáté trouby a smažit, když začnou hnědnout, otáčet, až zhnědnou celé, sundat slupku. Papriky nakrájet na proužky
2. Roztrhat několik krevet a drobně nakrájet několik plátků salátu a smíchat (kvůli vzhledu salátu), přidat trochu drceného ledu a pokapat citrónovou šťávou.
3. Na plátky salátu, položit směs salátu a krevet.
4. Polít omáčkami (dole), aby se nespojily, obložit krevetami, nahoru položit proužky z papriky a ještě trochu koktejlové omáčky.

Koktejlová omáčka

  • 8 lžic majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • citrónovou šťávu z poloviny citrónu
  • 1 lžička brandy (1 lžíce bílého vína)
  • pepř
  • sůl

1. Smíchat majonézu, 2 lžíce kečupu (další, pokud chceme omáčku sladší), citrónovou šťávu, sůl, pepř.
2. Přidat lžičku brandy (víno), dobře promíchat.
3. Smíchat olivový olej s citrónovou šťávou, ochutit solí a pepřem.

Rouille omáčka

  • 400 g červené papriky, oloupat – postup jako nahoře
  •  2 plátky bílého chleba bez kůrek
  • bílý pepř
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

1. Namočit chleba a vodu vymačkat.
2. Drobně nakrájet papriky.
3. Všechny součásti rozmixovat za pomalého přilévání olivového oleje.
Prezentace: na plátky salátu, položit směs salátu a krevet, Polít omáčkami, aby se nespojily, obložit krevetami, nahoru položit proužky z papriky a ještě trochu koktejlové omáčky.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Rulandské šedé, kabinet.