Vytisknout

JELENÍ (SRNČÍ, DANČÍ, JELENÍ, MUFLONÍ) MEDAILONKY S HOUBOVÝM RAGÚ

  • 300 g jeleního hřbetu nebo kýty, nakrájet medailonky
  • 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. Maso dát mezi dvě folie a naklepat na tloušťku 0,5 cm, osolit, opepřit.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, maso osmažit 2 minuty z každé strany, dát stranou.

Houbové ragú

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 300 g hub
  • tymián
  • 6 lžic smetany
  • zeleninový vývar
  • bílý pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát máslo, přidat cibuli, krátce smažit, přidat česnek, smažit 1 minutu.
2. Přidat houby, tymián, houby, smetanu, pepř, sůl, dusit 5 minut

Listový špenát

  • listový špenát
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • bílý pepř

Na pánvi rozehřát máslo, přidat olivový olej, přidat špenát, dusit, přidat pepř, sůl.

Brambory s anglickou slaninou

  • vařené brambory, nechat vychladnout
  • 10 kg anglické slaniny, drobně nakrájet
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla
  • 0,5 dcl hovězího vývaru
  • tymián
  • černý pepř
  • sůl

1. Brambory nakrájet na plátky.
2. Na pánvi rozpustit 1 lžící másla, přidat anglickou slaninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit, přidat brambory, posypat tymiánem, osmažit.
3. Přidat pepř, sůl, 1 lžíci másla.

Omáčka (nemusí být)

  • 0,5 l hovězího vývaru
  • mrkev, nakrájet na drobné kostičky
  • celer, nakrájet na drobné kostičky
  • petržel, nakrájet na drobné kostičky
  • velká cibule, jemně nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • bobkový list, malý
  • celý pepř
  • jalovec
  • šalvěj, lístek
  • 1 dcl červeného vína
  • ½ lžičky tymiánu
  • špek, nakrájet na drobné kostičky
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat špek a osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
2. Přidat víno, zredukovat, přidat rajčata, koření, vývar, dusit 20 minut.
3. Vyndat bobkový list, celý pepř, papričku, pak omáčku rozmixovat, ochutit pepřem, solí.
Prezentace: na talíř položit brambory, vedle houby, vedle špenát, maso přes houby, přelít omáčkou.
Víno: Modrý Portugal.