César salát se možná jmenuje po italském kuchaři Caesar Cardini, který tento salát podával v Mexiku v Tijuana po roce 1920. Jiná verze říká, že tento salát poprvé vyrobil v roce 1903 Giacomo Junia, kuchař malé restaurace v Chicagu.
- 3 hrsti hlávkového salátu nebo ledového salátu
- 2 silnější proužky anglické slaniny, vcelku opražit na pánvi, nakrájet na malé kousky
- 2 plátky bílého chleba, potřít olivovým olejem, osmažit na másle, nakrájet na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička másla
- parmezán, nastrouhat
Zálivka
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička parmezánu, drobně nastrouhat
- 1 lžička majonézy
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, rozdrtit
- 2 drobně nakrájet filety ančoviček
- sůl
- pepř
Všechno smíchat.
1. Do mísy vložit natrhaný salát, přidat anglickou slaninu, promíchat se zálivkou.
2. Posypat nakrájeným chlebem, parmezánem.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.