Vytisknout

CÉSAR SALÁT patrně původní recept

César salát se možná jmenuje po italském kuchaři Caesar Cardini, který tento salát podával  v Mexiku v Tijuana po roce 1920. Jiná verze říká, že tento salát poprvé vyrobil v roce 1903 Giacomo Junia, kuchař malé restaurace v Chicagu.

  • 3 hrsti hlávkového salátu nebo ledového salátu
  • 2 silnější proužky anglické slaniny, vcelku opražit na pánvi, nakrájet na malé kousky
  • 2 plátky bílého chleba, potřít olivovým olejem, osmažit na másle, nakrájet na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • parmezán, nastrouhat

Zálivka

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička parmezánu, drobně nastrouhat
  • 1 lžička majonézy
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 2 drobně nakrájet filety ančoviček
  • sůl
  • pepř

Všechno smíchat.

1. Do mísy vložit natrhaný salát, přidat anglickou slaninu, promíchat se zálivkou.
2. Posypat nakrájeným chlebem, parmezánem.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.