Vytisknout

GORDON BLUE - KRŮTA SE SÝROVOU OMÁČKOU

  • 4 krůtí řízky, naklepat, opepřit, osolit
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky eidamu
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • drůbeží vývar
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2x ½ petržele
  • 2x ½ mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 6 kuličky celého pepře
  • bílý pepř
  • sůl

1. Řízky rozklepat, opepřit, málo osolit.
2. Na maso položit plátek šunky, plátek sýra, posypat petrželí, zabalit.
3. Máslo rozpustit na pánvi, závitky 2 minuty osmažit.
4. Maso dát do pekáče, podlít vývarem, přidat 1 lžičku másla, ½ mrkve, ½ petržele 2 kuličky celého pepře
5. Dát do trouby rozehřáté na 220°C na 15 minut, snížit teplotu na 190°C, péct 15 minut.

Bešamel ochucený:
Do kastrolu přidat mouku, opražit, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, pak vývarem.
Přidat petržel, mrkev, pepř, česnek, cibuli, několik drobně krájených hub, vařit 45 minut, dolévat vývar.   

Sýrová omáčka s houbami

  • ½ l bešamelu
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • 200 g nivy, nastrouhat
  • 200 g žampiónů nebo jiných tvrdých hub, nakrájet na silnější plátky, když jsou, tak přidat kousky lišek
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce másla

1. Na pánvi rozpustil 1 lžíci másla, přidat houby, osmažit.
2. Do bešamelu vmíchat sýry, houby, tymián, zahřívat, nevařit.
3. Vmíchat scezený výpek z pekáče, 1 lžíci másla.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Pálava, pozdní sběr.