Vytisknout

PEČNÁ KACHNA

  • 1 kachna (husa)
  • kmín
  • sůl
  • jablka neloupaná bez jádřinců

1. Kachnu omýt, osolit, okmínovat vně i uvnitř, naplnit jablky.
2. Kachnu dát do pekáče na prsa, podlít vodou, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
3. Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
4. Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
5. Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.

DUŠENÉ ZELÍ BÍLÉ

-    750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
-    4 lžíce sádla
-    2 cibule, drobně nakrájet
-    ½  lžíce hladké mouky
-    4 lžíce octa
-    1 lžička kmínu
-    40 g cukru
-    sůl

V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, dusit 5 minut odkryté, aby vyprchaly čpavé látky, přidat vodu, cukr, ocet, kmín dusit do měkka, dochutit solí. 

LEPŠÍ
1. Do kastrolu dát vodu přivést k varu, přidat zelí, dusit odkryté 5 minut, aby vyprchaly čpavé látky, scedit.
2. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou provařit 45 minut.
3. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, karamel rozpustit.
4. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky, kmín, ocet.
6. Dusit doměkka.   

DUŠENÉ ZELÍ ČERVENÉ
Červené zelí je jemnější než bílé, proto se nepřidává ocet a kmín.

-    750 g zelí, vykrojit košťál, nakrájet na nudličky
-    1 cibule, drobně nakrájet
-    4 lžíce sádla
-    ½  lžíce hladké mouky
-    1 lžíce cukru
-    sůl

V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat scezené zelí, podlít vodou, přidat cukr, dusit do měkka, dochutit solí. 

LEPŠÍ
1. Udělat jíšku: v kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat mouku, udělat jíšku zředit vodou, provařit 45 minut.
2. Z cukru udělat karamel, přidat vodu, rozpustit.
3. V kastrolu rozpustit 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, přidat, podlít vodou.
5. Vmíchat rozpuštěný karamel, 2 menší naběračky provařené jíšky.
6. Dusit doměkka.

Příloha: houskový knedlík.
Víno: Rulandské modré; Svatovařinecké.