Vytisknout

MARTINSKÁ HUSA

1 husa, 4 kg
horký drůbeží vývar
3 jablka, oloupat, odstranit jádřince
2 hrušky, oloupat, odstranit jádřince
6 švestek, vypeckovat
kmín
sůl

Husu osolit, posypat kmínem, naplnit jablky.
Položit do pekáče na prsa, podlít horkým vývarem, ne víc, než do ¼ výšky pekáče, přidat zbylá jablka, přiklopit.
Pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 45 hodiny.
Husu propíchávat pod křídly a na prsou, aby vyteklo sádlo.
Husu občas přelévat.
Sádlo nechat vyškvařit, když je čiré odebírat, aby se nepřepalovalo.
Husu obrátit a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Husu vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horký vývar, provařit.

Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně.

2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru

V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Frankovka, kabinet.