Vytisknout

KACHNA NA SELSKÝ ZPŮSOB

1 kachna (2,5 kg)
horký drůbeží vývar
4 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky kmínu
2 lžičky tymiánu
1 lžíce majoránky
2 lžičky soli

Česnek utřít se solí, smíchat s tymiánem a majoránkou, pastou potřít kachnu vně a uvnitř.
Kachnu posypat kmínem vně a uvnitř.
Kachnu položit do pekáče na prsa, mírně podlít horkým vývarem, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Frankovka, kabinet.