Vytisknout

SKOPOVÁ KÝTA NA ČESNEKU

1,4 kg skopové kýty
0,4 l hovězího vývaru
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
10 dkg špeku, nakrájet na klínky
6 stroužků česneku, podélně rozpůlit
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžíce másla
1 bobkový list
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl

Kýtu vykostit, odblanit, odstranit lůj, protáhnout špekem, česnekem, opepřit osolit, pomocí nitě vytvarovat.
Do pekáče dát máslo, pekáč dát na plotnu, máslo rozehřát, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat kýtu, celý česnek, bobkový list, mrkev, celer, petržel, podlít vývarem, zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny.
Kýtu v polovině pečení obrátit, občas šťávu promíchat, pokud bude potřeba, podlévat teplým vývarem. Kýtu dopéct odkryté.
Kýtu položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat stát 2 minuty, nakrájet na porce.
Omáčku scedit do kastrolu, dochutit pepřem, solí, provařit, kastrol odstavit z plotny, vmíchat ½ lžíce másla.
Příloha: vařené brambory, bramborové noky.
Prezentace: na nahřáté talíře položit do středu porce skopového, kolem brambor, nebo noky, maso přelít omáčkou, posypat drobně krájenou zelenou petrželí a mátou.
Víno: Cabernet Sauvignon.