Vytisknout

ZNOJEMSKÁ PEČENĚ

1 kg vysokého roštěnce nebo nízkého boku
8 dkg špeku, nakrájet na špalíčky
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 kyselé okurky, jednu nakrájet na špalíčky, druhou na drobné kostičky
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 dcl červeného vína (Frankovka)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky cukru
1 plátek staršího chleba
pepř
sůl

Maso protáhnout špekem a na špalíčky nakrájenou kyselou okurkou, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr, rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat drobně strouhaný chleba, promíchat, zředit vývarem, provařit, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Do hotové omáčky přidat drobně krájenou okurku.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík, kynutý knedlík, vařená rýže.
Víno: Frankovka.