- 300 g vařeného nebo pečeného masa
- 1 kg brambor, uvařit, oloupat
- 2 žloutky
- 100 g tvrdého sýra, nastrouhat
- 50 g balkánského sýra, hrubě nastrouhat
- 2 lžíce sádla
- 300 g kysaného zelí, vymačkat vodu, překrájet
- ½ lžičky šalvěje
- ½ lžičky tymiánu
- pepř
- sůl
1. Polovinu masa drobně nakrájet, smíchat se žloutky, šalvěji.
2. Polovinu brambor rozmačkat, polovinu nakrájet na plátky.
3. Nakrájené brambory promíchat s tymiánem.
4. Smíchat rozmačkané brambory s masem promíchaným se žloutky, solí.
5. Do pekáče dát alobal, potřít sádlem, položit vrstvu smíchaných brambor a masa.
6. Dále vrstvu zelí, vrstvu krájených brambor, vrstvu masa, atd.
7. Na vrch rozetřít zbytek sádla, posypat sýrem, zakrýt pekáč
7. Dát do trouby předehřáté na 180°C na 15 minut.
Prezentace: porce přelívat olivovým olejem.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr; Müller Thurgau, pozdní sběr.