Vytisknout

RAKOVNICKÝ MASOVÝ NÁKYP SE SÝREM

  • 300 g vařeného nebo pečeného masa
  • 1 kg brambor, uvařit, oloupat
  • 2 žloutky
  • 100 g tvrdého sýra, nastrouhat
  • 50 g balkánského sýra, hrubě nastrouhat
  • 2 lžíce sádla
  • 300 g kysaného zelí, vymačkat vodu, překrájet
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky tymiánu
  • pepř
  • sůl

1. Polovinu masa drobně nakrájet, smíchat se žloutky, šalvěji.
2. Polovinu brambor rozmačkat, polovinu nakrájet na plátky.
3. Nakrájené brambory promíchat s tymiánem.
4. Smíchat rozmačkané brambory s masem promíchaným se žloutky, solí.
5. Do pekáče dát alobal, potřít sádlem, položit vrstvu smíchaných brambor a masa.
6. Dále vrstvu zelí, vrstvu krájených brambor, vrstvu masa, atd.
7. Na vrch rozetřít zbytek sádla, posypat sýrem, zakrýt pekáč
7. Dát do trouby předehřáté na 180°C na 15 minut.
Prezentace: porce přelívat olivovým olejem.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr; Müller Thurgau, pozdní sběr.