12 větších žampiónů
2 plátky kvalitní šunky, drobně nakrájet
2 lžíce másla
omáčka Mornay
1 lžíce strouhanky
bílý pepř
sůl
Žampióny oloupat, oddělit třeně.
4 klobouky žampiónů drobně nakrájet.
Rozehřát kastrol, vložit oloupané žampióny, péct 1 minutu, nemíchat.
Přidat 1 lžíci másla, dusit 8 minut, dát stranou.
Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat drobně krájené žampióny, šunku, mírně opepřit, osolit, osmažit, ale jen, aby houby neztmavly.
Osmaženou směs přendat do misky, přidat část omáčky mornay, ale jen tolik, aby vznikla hustší hmota. Touto směsí naplnit dušené žampióny.
Zbytek omáčky mornay mírně zředit teplým mlékem.
Žampióny naskládat do menšího pekáčku náplní nahoru, polít zředěnou omáčkou mornay, žampióny posypat strouhankou, dát zapéct.
Víno: rozhodně bílé, nejlépe Ryzlink vlašský.
Omáčka Mornay
1/3 l bešamelová omáčka
2 žloutky
100 g čedaru, drobně nastrouhat
1 lžíce másla
¼ lžičky muškátového oříšku
1 dcl smetany ke šlehání
pepř
sůl
1. Do bešamelové omáčky vmíchat tvrdý sýr a za stálého míchání rozpustit.
2. Žloutky rozmíchat se smetanou, přidat muškátový oříšek.
3. Ochutit pepřem a solí.
K těstovinám, vařené a dušené zelenině, k zapékání.
Bešamelová omáčka
25 g másla
25 g hladké mouky
6 dcl mléka
na špičku nože muškátový oříšek
1 cibule
4 hřebíčky
1 bobkový list
pepř
sůl
1. Do kastrolu vlít mléko, přidat cibuli se zapíchanými hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým scezeným ochuceným mlékem, vařit 45 minut, podle potřeby přidávat mléko.