Vytisknout

OMÁČKA GARIBALDI

  • 5 dcl španělské omáčky
  • sardelové máslo (1 lžíce másla + 1 lžíce sardelové pasty)
  • 1 lžíce kapary
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 žloutek
  • pepř
  • sůl

Do prohřáté španělské omáčky vmíchat sardelové máslo, česnek, hořčici, provařit 5 minut.
Odstavit z plotny, vmíchat žloutek, ochutit pepřem a solí, již nevařit.
K hovězímu a vepřovému masu.

Španělská omáčka

  • 3 l silného hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla, na jíšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet, rozmixovat
  • 1 lžíce Madeiry
  • 4 dcl červeného vína
  • 1 ½  lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g špeku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 25 g cibule, hrubě nakrájet
  • 20 g celeru, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • 20 g pórku, hrubě nakrájet
  • 20 g fenyklu, hrubě nakrájet
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 6 zrnek celého pepře
  • pepř
  • sůl

1. V hrnci udělat hnědou jíšku, přidat rajčata a vývar.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat slaninu, zeleninu, koření a smažit, až zelenina změkne, přidat víno, zredukovat na 2/3 .
3. Vyndat zeleninu, přidat do vývaru, dusit 4 hodiny, sbírat pěnu a tuk, míchat, pak procedit.
4. Druhý den přidat rajčata, vařit 2 hodiny.