Vytisknout

BURGUNDSKÁ OMÁČKA

  • 6 dcl španělské omáčky
  • 250 g žampióny, oloupat, nakrájet na plátky
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla na smažení
  • ½ lžíce másla na zjemnění omáčky
  • 6 sušených švestek bez pecek, namočit, nakrájet na nudličky
  • 2 dcl červené víno
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, krátce osmažit, přidat žampióny, smažit 5 minut.
2. Přidat švestky, česnek, míchat, když česnek zavoní, přidat víno, tymián, bobkový list, zredukovat na 1/3.
3. Přidat španělskou omáčku, provařit 5 minut, vyndat bobkový list, ochutit pepřem a solí, sundat z plotny.
4. Po částech vmíchat ½ lžíce studeného másla.
K hovězímu masu.

Španělská omáčka

  • 3 l silného hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla, na jíšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet, rozmixovat
  • 1 lžíce Madeiry
  • 4 dcl červeného vína
  • 1 ½  lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g špeku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 25 g cibule, hrubě nakrájet
  • 20 g celeru, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • 20 g pórku, hrubě nakrájet
  • 20 g fenyklu, hrubě nakrájet
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 6 zrnek celého pepře
  • pepř
  • sůl

1. V hrnci udělat hnědou jíšku, přidat rajčata a vývar.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat slaninu, zeleninu, koření a smažit, až zelenina změkne, přidat víno, zredukovat na 2/3 .
3. Vyndat zeleninu, přidat do vývaru, dusit 4 hodiny, sbírat pěnu a tuk, míchat, pak procedit.
4. Druhý den přidat rajčata, vařit 2 hodiny.