- holandská omáčka
- 125 g žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
- 1 lžíce másla
- 2 sladkokyselé okurky, nastrouhat
- pepř
- sůl
1. Na pánvi rozpustit máslo, osmažit žampióny, osolit, opepřit, smažit 5 minut.
2. Do hotové holandské omáčky vmíchat žampiony, okurky, promíchat.
Holandská omáčka
- 2 dcl drůbežího vývaru
- 40 g másla, studené, nakrájené na kousky
- 3 žloutky
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- ½ lžičky worcestrové omáčky
- pepř
- sůl
1. Do nádoby s kulatým dnem dát vývar, citrónovou šťávu, mouku, promíchat metlou.
2. Přidat žloutky, sůl, nad teplou vodní lázní míchat metlou do zhoustnutí.
3. Nádobu se zhoustlými žloutky sejmout z lázně, po částech vmíchat metlou máslo, vyšlehat hladkou omáčku.
4. Ochutit pepřem, solí, worcestrovou omáčkou.