Vytisknout

HOLANDSKÁ OMÁČKA I.

  • 2 dcl drůbežího vývaru
  • 40 g másla, studené, nakrájené na kousky
  • 3 žloutky
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky worcestrové omáčky
  • pepř
  • sůl

1. Do nádoby s kulatým dnem dát vývar, citrónovou šťávu, mouku, promíchat metlou.
2. Přidat žloutky, sůl, nad teplou vodní lázní míchat metlou do zhoustnutí.
3. Nádobu se zhoustlými žloutky sejmout z lázně, po částech vmíchat metlou máslo, vyšlehat hladkou omáčku.
4. Ochutit pepřem, solí, worcestrovou omáčkou.
Pokud je omáčka určena pro saláty, vmíchat 1 lžíci hořčice.
Ke chřestu a jiné zelenině a k minutkám.