Vytisknout

POLSKÁ OMÁČKA S ROZINKAMI

  • 4 dcl bešamelové omáčky
  • 1 dcl bílého vína (Pálava)
  • 20 g mandlí, nakrájet na nudličky
  • 20 g rozinek
  • 10 g cukru
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • citrónová kůra
  • sůl

Do připravené bešamelové omáčky přidat víno, mandle, marmeládu, cukr, vařit 10 minut, dochutit solí.
K vepřovému a hovězímu masu.

Bešamelová omáčka

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 6 dcl mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek
  • 4 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. Do kastrolu vlít mléko, přidat hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut
    stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým převařeným mlékem, vařit 45 minut, podle potřeby přidávat
    mléko.