Španělská omáčka je v pravém slova smyslu mezinárodně známá omáčka, její příprava vyžaduje čas, ale výsledek stojí zato.
Ze španělské omáčky vycházejí další hnědé omáčky.
- 3 l silného hovězího vývaru
- 2 lžíce másla, na jíšku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet, rozmixovat
- 1 lžíce Madeiry
- 4 dcl červeného vína
- 1 ½ lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 25 g špeku, drobně nakrájet
- 1 mrkev, hrubě nakrájet
- 25 g cibule, hrubě nakrájet
- 20 g celeru, hrubě nakrájet
- 1 petržel, hrubě nakrájet
- 20 g pórku, hrubě nakrájet
- 20 g fenyklu, hrubě nakrájet
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 6 zrnek celého pepře
- pepř
- sůl
1. V hrnci udělat hnědou jíšku, přidat rajčata a vývar.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat slaninu, zeleninu, koření a smažit, až zelenina změkne, přidat víno, zredukovat na 2/3 .
3. Vyndat zeleninu, přidat do vývaru, dusit 4 hodiny, sbírat pěnu a tuk, míchat, pak procedit.
4. Druhý den přidat rajčata, vařit 2 hodiny.