Vytisknout

LAHODNÁ RAKOVNICKÁ OMÁČKA K PEČENÉMU HOVĚZÍMU MASU

  • 2 kg hovězího zadního
  • 10 dkg špeku, nakrájet na klínky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. část

  • 1 l hovězího vývaru
  • mrkev, nakrájet na drobné kostičky
  • celer, nakrájet na drobné kostičky
  • petržel, nakrájet na drobné kostičky
  • velká cibule, drobně nakrájet
  • lžička rybízového džemu
  • 2 plátky citrónu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • bobkový list, malý
  • 2 lístky šalvěje
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 zrnka nového koření
  • 2 zrnka jalovce, rozmáčknout
  • 1 sušená chilli paprička
  • 50 g špeku, drobně nakrájet

2. část

  • 1 lžíce másla, na jíšku
  • 1 lžíce hladké mouky, na jíšku
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ cibule
  • 1 malá mrkev, podélně rozpůlit
  • 1 malá petržel, podélně rozpůlit
  • 10 dkg celere
  • hovězí vývar na případné ředění
  • 3 zrnka pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce smetany
  • pepř
  • sůl

Maso
1. Klínky špeku obalit zázvorem a maso prošpikovat, opepřit, osolit.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, přidat maso a osmažit ze všech stran.
1. část
1. Na špeku osmažit celer, petržel, mrkev.
2. Do pekáče vložit alobal, na alobal dát sůl, osmaženou zeleninu, a všechny suroviny uvedené v 1. části.
3. Přidat maso, zalít vývarem, péct 1,5 hodiny při 180°C.
4. Z pekáče vyndat maso, scedit.
2. část
1. V menším kastrolu připravit jíšku, tu zředit scezenou šťávou z pekáče.
2. Přidat mrkev, petržel, česnek, cibuli, pepř, bobkový list, vařit 30 minut, případně ředit vývarem na požadovanou hustotu,
    scedit, dochutit pepřem a solí.