Vytisknout

OMÁČKA NANTUA

  • bešamel, jak uvedeno dole
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • 4 lžíce račího másla

Bešamel

  • 4 lžíce hladké mouky na jíšku
  • 4 lžíce másla
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce bílého vína
  • 150 g libového telecího, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla na osmažení masa a cibule
  • ½ lžičky tymiánu
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustil 1 lžíci másla, společně přidat cibuli, maso, tymián, muškátový oříšek, pepř, sůl, 2 lžíce vína, míchat,
    dusit až se tekutina téměř odpaří. 
2. V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, vymíchat dohladka, mírně osolit.
3. Přidat dušenou směs, pomalu vařit 1 hodinu, míchat.
4. Bešamel scedit, v míchat kelímek husté smetany, račí máslo, prohřát, promíchat, nevařit.

Račí máslo

  • 20 vařených skořápek račích ocasů
  • 20 vařených skořápek hlav raků
  • 100 g másla
  • 3 zrnka pepře

1. Skořápky rozmačkat v hmoždíři.
2. V kastrolu rozpustit máslo, přidat skořápky, pepř, na mírném ohni míchat cca 4 minuty.
3. Scedit, dát vychladnout, v alobalu zformovat do válečku, dát do ledničky.