Vytisknout

RAKOVNICKÁ ZÁKLADNÍ HNĚDÁ OMÁČKA

  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 10 dkg špeku, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal, Vavřinecké)
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky tymiánu
  • 1 lžíce drobně krájené čerstvé zelené petržele, nebo lžička sušené
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat špek, cibuli, smažit, až začne cibule mírně hnědnout.
2. Cibuli a špek vyndat do misky.
3. Do výpeku přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat.
4. Zředit vínem, promíchat, přidat vývar, vrátit cibuli, špek, vařit 45 minut. Případně zředit dalším vývarem na požadovanou
    hustotu. Přecedit, dochutit pepřem a solí.