- 5 dkg hladké mouky
- 5 dkg másla
- 0,5 l vody
- hovězí ořez bez loje
- 1/2 malé mrkve, hrubě nakrájet
- 1 menší petržel, nebo pastiňák, hrubě nakrájet
- 1 kousek celere
- ¼ cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 zrnka celého pepře
- 2 zrnka nového koření
- 1 bobkový list
- pepř
- sůl
1. V kastrolu krátce opražit 5 dkg hladké mouky, přidat 5 dkg másla, na mírném ohni 2 minuty míchat.
2. Přidat 0,5 litru studené vody, rozmíchat, přidat hovězí ořez, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, celý pepř, nové koření,
bobkový list.
3. Vařit 1 hodinu, pole potřeby přilévat vařící vodu k dosažení požadované hustoty.
3. Ochutit pepřem a solí.