Vytisknout

KUŘE Z BADYÁNOVÉHO VÝVARU

  • 1 kuře
  • studená voda, jen tolik, aby kuře bylo ponořené
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce červeného dezertního vína
  • 2 lžíce cukru
  • 3 cm zázvoru, nakrájet na plátky
  • 3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 cibule, hrubě nakrájet
  • 15 cm pórku
  • 2 sušené chilli papričky
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 anýz
  • 1 kus skořice
  • 4 zrnka kardamomu

1. Do hrnce dát studenou vodu, přidat všechny položky mimo kuře, přivést k varu.
2. Přidat kuře a od momentu varu pomalu vařit 25 minut. Hrnec odstavit z plotny.
3. Kuře v hrnci obrátit a nechat stát 90 minut. 
4. Kuře podélně rozstřihnout, oddělit nohy.
5. Ve woku nebo kastrolu rozpálit věší množství oleje a jednotlivé kusy kuřete osmažit.
6. Trup kuřete příčně nakrájet na silnější plátky, včetně kostí.
Prezentace: kuře na míse složit do původního tvaru, posypat drobně krájeným pórkem a čerstvou chilli papričkou, přelít
                 omáčkou z vývaru.


Omáčka: 4 lžíce badyánového vývar, 1 lžička cukru, 1 lžíce ústřicové omáčky, 1 lžička tmavé sójové omáčky. Promíchat.