Vytisknout

VEPŘOVÉ SÁDLO A ŠKVARKY

2 kg vepřového sádla, nejvhodnější je hřbetní

Od sádla oddělit kůži.
Sádlo nakrájet na kostičky 2 – 2,5 cm.
Do většího kastrolu vložit nakrájené sádlo, mírně podlít vodou, aby se na začátku škvaření sádlo nepřipálilo.
Škvařit při nepříliš vysoké teplotě, občas míchat.
Když sádlo přestane pěnit a škvarky se začnou zabarvovat do žluta, slít sádlo.
V kastrolu nechat škvarky a trochu sádla a škvarky doškvařit, až získají tmavě růžovou barvu.
Škvarky slít a mírně vymačkat tuk.

Mimochodem, škvarky jsou jediný vhodný pokrm k dobrým vínům.
Vepřové škvarky nezanechávají, jako jediný pokrm, v ústech doznívající chuť, a tak neovlivňují ani vůni, ani chuťové vjemy konzumovaného vína.