Vytisknout

MASA VHODNÁ PRO GRILOVÁNÍ A DOBA GRILOVÁNÍ


MASA VHODNÁ PRO GRILOVÁNÍ

Druh masa

 

Krůtí prsa

velmi vhodné a velmi snadné, vždy se podaří

Kuřecí prsa

velmi vhodné a velmi snadné, vždy se podaří

Husí a kachní prsa

velmi vhodné a velmi snadné, vždy se podaří

Vepřová panenka

velmi snadné, vždy se podaří

Vepřová krkovička

velmi vhodné a snadné

Svíčková

velmi snadné, vždy se podaří

Nízký roštěnec

velmi vhodné, klasika

Rib eye (vysoký roštěnec)

velmi vhodné, klasika

Porterhouse steak

velmi vhodné, klasika

T-bone  steak

velmi vhodné, klasika

Rumpsteak

vhodné, klasika

Ořech

vhodné

Označení jednotlivých plátků hovězího masa
FILLET: Biftek ze svíčkové. Nejjemnější maso.
FILLET MIGNON: Biftek ze střední část svíčkové.
STRIPLOIN: Plátek z nízkého roštěnce bez tukového krytí.
ENTRECOTE: Plátek z nízkého roštěnce s tukovým krytím.
PORTERHOUSE STEAK: Plátek bederní částí vysokého roštěnce s kostí ve tvaru T, s částí konce svíčkové.
T-BONE STEAK: Plátek bederní částí vysokého roštěnce s kostí ve tvaru T, s menší částí konce svíčkové než u Porterhouse
Steak.
RIB EYE: Plátek vysokého roštěnce.
RUMPSTEAK: Plátek nejlepší části zadního hovězího.
Nejvodnější hovězí maso na grilování je z mladých volů stáří 18 - 24 měsíců. Ne z býků, jak sil lze občas přečíst.

DOBA GRILOVÁNÍ MASA CELKEM
Maso o tloušťce cca 3 cm.
(zdroj: Vaří šéfkuchaři)

 

DRUH MASA

Krvavé
 (Rare)

Střední
(Medium)

Propečené
 (Well Done)

HOVĚZÍ

[minuty]

[minuty]

[minuty]

Svíčková

4

5 - 7

nedělá se

Hovězí zadní (Rumpsteak)

6 - 8

10 - 12

12 - 14

Svíčková+roštěnec (Porterhous)

6 - 8

10 - 12

12 - 14

Svíčková+roštěnec (T-Bone Steak)

6 - 8

10 - 12

12 - 14

TELECÍ

 

 

 

Kotleta

nedělá se

12 - 14

nedělá se

JEHNĚČÍ

 

 

 

Kotleta

4 - 6

8 - 10

10 - 12

Celá vykostěná kýta

nedělá se

30

nedělá se

Kýta

6 - 8

8 - 10

nedělá se

Karé

6 - 8

10 - 12

12 - 14

Ze hřbetu

6 - 8

8 - 10

12 - 18

Zadní kotleta

8 - 10

10 - 12

12 - 14

VEPŘOVÉ

 

 

 

Bůček

nedělá se

nedělá se

6 - 8

Karé

nedělá se

12 - 14

nedělá se

Kýta

nedělá se

12 - 14

nedělá se

Panenka

nedělá se

12 - 14

nedělá se

Žebírka

nedělá se

12 - 14

nedělá se

 
GRILOVÁNÍ DRŮBEŽE Z KAŽDÉ STRANY

Maso

Doba grilování z každé strany

Kuřecí řízky

7 – 10 minut

Kuřecí maso s kostí

15 minut

Maso na jehle

5 – 6 minut

Bažantí prsa

3 – 4 minuty

Mladé kuře na jehle (ploché)

15 minut

Křepelka na jehle (plochá)

12 minut