• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HOSPODSKÝ GULÁŠ

1 kg hovězí kližky, nakrájet na kostky 2,5 cm
1 l hovězího vývaru
10 dkg špeku, drobně nakrájet
3 lžíce sádla na smažení
2 lžíce hladké mouky
35 dkg cibule
4 stroužky česneku
½ lžíce kvalitního rajského protlaku
4 lžíce sladké mleté papriky
½ lžičky kmínu
1 lžíce sušené majoránky
½ lžičky pepře
½ lžičky soli

Maso omýt, osušit, nakrájet na kostky 3 cm.
Cibuli drobně nakrájet.
V kastrole rozehřát 2 lžíce sádla se špekem, přidat cibuli, smažit cca 11 minut, než cibule mírně zhnědne. Cibule se musí smažit v tuku, ne na tuku, proto podle potřeby přidat sádlo.
Přidat maso, smažit cca 3 minuty, přidat 3 lžíce papriky, papriku mícháním rozpustit v tuku, přidat sůl, pepř, kmín, míchat.
Maso v kastrolu přesunout k jedné straně a na dno kastrolu vložit rajský protlak a zbylou papriku a svižně zamíchat.
Na protlak s paprikou přilít sběračku vývaru, promíchat a smíchat s masem, přidat další sběračku vývaru, promíchat dusit. 
V menším kastrolku opražit mouku, přidat 1 lžíci sádla, udělat hladkou tmavou jíšku, jíšku zředit 4 dcl vývaru a vmíchat k masu.
Guláš dusit ještě cca 1 hodinu, podlévat horkým vývarem.
Když je maso měkké, utřít česnek se solí, vložit do guláše, promíchat, provařit.
Přidat majoránku, promíchat.
Příloha: hoskové knedlíky, bramborové knedlíky, brambory, šťouchané brambory.
Víno: Svatovavřinecké.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme