• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 17 říj 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRŮTÍ PRSA PLNĚNÁ MLETÝM VEPŘOVÝM MASEM

4 větší plátky krůtích prsou
40 g mletého vepřového
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
3 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce másla
1 stroužek česneku, rozmačkat
¼ lžičky muškátového květu
1 lžička sušené šalvěje
1 vejce
strouhanka podle potřeby na zahuštění směsi masa
pepř
sůl
stolní olej na smažení

Maso dát do mísy, přidat vejce, česnek, muškátový květ, šalvěj, pepř, sůl, dobře promíchat.
Podle potřeby přidat strouhanku na zahuštění.
Kuřecí plátky přes fólii rozklepat, potřít olejem, opepřit, osolit.
Na plátky položit přiměřené množství masové směsi, maso překrýt z bočních stran a plátek zavinout.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje, závitky osmažit ze všech stran.
Přidat víno, zredukovat, přidat vývar, pánev přiklopit, snížit přívod tepla, dusit 20 – 25 minut, závitky občas přelévat šťávou.
Závitky vyndat, dát na talíř přikrýt alobalem, nechat 7 minut ležet.
Pánev sundat z plotny, vmíchat máslo.
Šťávu dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme