• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 říj 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HOVĚZÍ STIFADO

  • 1 kg hovězího zadního, nakrájet na větší kousky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 0,75 kg malé cibule, oloupat, nekrájet
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kg rajčat, oloupat, rozmixovat
  • 2 lžíce hladké mouky
  •  ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 6 zrnek černého pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky cuminu
  • 4 dcl červeného vína (Merlot, Modrý Portugal)
  • 0,3 kg sýru feta nebo balkánského sýra, nastrouhat
  • pepř
  • sůl

1. Rozehřát troubu na 200° C.
2. Mouku dát do mísy, obalit v ní kousky masa.
3. Na pánvi rozehřát sádlo, postupně opéct maso, aby se zatáhlo, maso dávat na hluboký talíř.
4. Do pekáče dát olivový olej, máslo, rozehřát, přidat cibuli, mírně osmažit, přidat koření, víno, zredukovat na polovinu, přidat rajčata, maso, přiklopit, dát do trouby.
5. Péct cca 1 hodinu.
6. Přidat, sýr, dát na 10 minut do trouby.
7. Ochutit pepřem a solí.
Víno: Merlot; Modrý Portugal.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme