• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KNEDLÍČKY ŤIAO-C´ 30 knedlíčků

  • 250 g hladké mouky (maximum lepku)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu, rozpustit v přiměřeném množství vody
  • 150 ml vody
  • sůl
  • olej na potření vařených knedlíčků

1. Z mouky, špetky soli, vody udělat tužší vláčné těsto, přikrýt vlhkou utěrkou, nechat ležet.
2. Zeleninu dát do mísy, posolit, nechat stát, zeleninu přesypat do utěrky, vymačkat vodu.
3. Zeleninu vrátit do mísy, přidat ostatní položky náplně, promíchat.
4. Z těsta vyválet válečky 2,5 cm, odkrojit přiměřená plátek, vytvarovat placičku.
5. Placičku dát do dlaně, naplnit ½ lžičkou náplně, okraje potřít roztokem kukuřičného škrobu, uzavřít.
6. Ve větším hrnci přivést vodu k varu, vložit knedlíčky, patrně míchat.
7. Když voda začne vřít, přilít 2 dcl studené vody, opakovat ještě dvakrát.
8. Knedlíčky vyplavou a jsou hotové. 
9. Hotové knedlíčky potřít olejem.

Náplň 1

  • 100 g zeleniny (čínské zelí, mrkev, kopr), nakrájet na tenké proužky, mrkev 5 minut vařit
  • 150 g vepřového (drůbežího), drobně umlít nebo nasekat
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, drobně nasekat
  • 1 lžíce jarní cibulky, drobně nasekat

Všechno promíchat.

Náplň 2

  • 350 g vepřového (drůbežího) mletého
  • 1 cibule, drobně nastrouhat
  • 50 g bambusových výhonků, drobně nakrájet (kedlubna)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • ½ lžičky zázvoru
  • ¼ lžičky mletého badyánu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky pálivé papriky

Všechno promíchat.

Omáčka 1

  • ½ lžičky chilli
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • sójová omáčka
  • šťáva z ½ citrónu

Všechno promíchat.

Omáčka 2

  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce vývaru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce dezertního vína
  • ¼ lžičky zázvoru
  • ¼ lžičky pálivé papriky

Všechno promíchat.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme