• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 26 led 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

DUŠENÉ HOVĚZÍ S CIZRNOU

600 g hovězího předního, nakrájet na kostky 2,5 cm, osolit, opepřit
masový vývar na podlévání
2 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
2 zelené papriky, nakrájet na proužky
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
200 g cizrny, namočit, uvařit
olej na smažení
mletá paprika
kurkuma
sůl

V kastrole rozehřát sádlo, přidat maso, osmažit ze všech stran.
Přidat mletou papriku, kurkumu, sůl, promíchat.
Najednou přidat cibuli, zelenou papriku, rajčata, podlít vývarem, promíchat, dusit cca 1½ hodiny, občas podlévat.
Když je maso měkké, vmíchat vařenou cizrnu, dochutit pepřem, solí.

Kuskus
200 g kuskusu
dvojnásobné objemové množství horkého ochuceného masového vývaru
1 lžíce másla
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet

Kuskus dát do mísy, zalít horkým vývarem, těsně zakrýt alobalem, nechat stát 20 minut.
Vmíchat máslo, zelenou petržel.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme