• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 20 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zahraniční kuchyně

Vytisknout

HUBNUTÍ

Níže uvedené poznámky se netýkají lidí, kteří trpí obezitou v důsledku některého onemocnění. Zde je třeba řešit nemoc, ne nadváhu, která je druhotná.

Nadváha je problém a nikdo nechce mít nadváhu. Nadváha je nepohodlná, snižuje sebevědomí, společenské uplatnění, přináší zdravotní problémy, někdy i vážné.

Otázka zhubnutí na požadovanou váhu spočívá ve třech věcech. V počítání kalorií, pocitu sytosti a pohybu.

Pokud chce člověk opravdu snížit svoji hmotnost, musí přistoupit na to, že bude z počátku nahlížet do tabulek a počítat kalorie či jouly. Bude ochoten se zamýšlet nad kombinací pokrmů, aby měl zajištěný příjem potřebných živin a vitamínů. A 30 minut každý den musí věnovat tělesnému cvičení. Toto je cesta ke zhubnutí, nápady ohledně zaručených diet je pouze business a jsou to mentální šidítka.

Prostě, zhubnutí si vyžaduje pořádnou dávku duševního úsilí, a je to řehole. Tak to je. A budete na to sami.

Zhubnutí za vás nevyřeší ani žádný poradce. On zhubnout nepotřebuje, ten chce pouze vaše peníze, proto dělá poradce. Uvědomte si, že poradce neudělá nic jiného, než že vám předá jídelníček a řekne vám, že máte cvičit. Ale právě příprava jídelníčku je ten první krok. Neboť proto, abyste mohli připravit kvalitní menu na každý den, musíte pročíst a prostudovat údaje o energetické hodnotě jednotlivých potravin, obsahu vitamínů a o kombinacích potravin. A vy tyto informace potřebujete znát, abyste mohli úspěšně zhubnout. Člověk, který chce řešit nadváhu, má problém a žádný problém se bez odpovídajících znalostí řešit nedá.

A ještě jedna poznámka. Půst jedenkrát týdně přispívá k mentální svěžesti a prodlužuje život.

Dále naleznete tabulky s energetickou hodnotou jednotlivých potravin a obsahem vitamínů.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme